to została ona zaproponowana na szefa jury przez Edwarda Miszczaka i Piotra Waltera. W tej chwili jest najbardziej rozpoznawalną w Polsce osobą związaną z gastronomią. Jest szefową wielu restauracji, wielu patronuje i dla każdego Polaka jest największym autorytetem kulinarnym. Natomiast w przypadku pozostałych jurorów, ponieważ w programie mamy ich trzech, został zorganizowany trzyetapowy casting. Zaprosiliśmy do niego najlepszych szefów kuchni z całej Polski. W przesłuchaniach wzięli udział także cudzoziemcy, ale tylko ci, którzy nie mają problemów z porozumiewaniem się w języku polskim. Poza szefami kuchni w castingach brały też udział osoby związane z kulinariami, gastronomią. Było kilku krytyków, znawców kuchni, autorów popularnych blogów kulinarnych, dziennikarzy, było parę osób, które występowały w innych programach telewizyjnych - opowiada Ewa Leja - Bysina, producent TVN
Co miało największy wpływ na wybór jury? O wyborze zdecydowało kilka elementów. Przede wszystkim to, czy jurorzy do siebie pasują. Musieliśmy mieć pewność, że te osoby występując w trójkę będą się dobrze razem czuły, że ich współpraca będzie dobra dla uczestników. Ważne było też to, by jury było wiarygodne dla widza. Zwyciężyły predyspozycje "telewizyjno-osobowościowe", czyli umiejętność pracy na planie, kontakt z uczestnikami. Lepszego składu sędziowskiego nie mogłam sobie wyobrazić.
Magda Gessler jest jedną z niewielu osób w Polsce, która bezsprzecznie kojarzona jest przez Polaków z gastronomią. Magdę Gessler się kocha albo nienawidzi, ale nie można obok niej przejść obojętnie! Jest ikoną polskiej kuchni. Zapracowała już sobie na opinię polskiego Gordona Ramsey'a i podejrzewam, że udział w "MasterChef" to określenie umocni.
Anna Starmach to młoda, pełna pasji osoba, która zdobyła już tytuł najlepszego kucharza w konkursie organizowanym przez TVN "Gotuj o wszystko". Ukończyła Le Cordon Bleu w Paryżu, najlepszą i najsłynniejszą szkołę gotowania na świecie i udowodniła, że potrafi gotować z wyobraźnią. Jest uosobieniem marzenia tysięcy młodych Polaków o tym, żeby robić w życiu to, co się kocha, wbrew wszystkim przeciwnościom.
Natomiast Michel Moran to szef kuchni i zarazem właściciel jednej z najlepszych polskich restauracji. Jego ogromne doświadczenie w pracy z różnymi kucharzami na pewno okaże się bezcenne dla uczestników programu. I choć nie jest znany z telewizji, podejrzewam, że bardzo szybko okaże się wiarygodny dla widzów. W trójkę tworzą zgrany, chociaż oczywiście spierający się zespół, świetnie im się ze sobą współpracuje, ich uwagi dla uczestników są celne i nawet jeśli komuś wytykają błąd, to ich krytyka jest niezwykle konstruktywna. - wyjaśnia Ewa Leja - Bysina, producent TVN
Program "MasterChef" zadebiutował na antenie BBC w 1990 roku. Kulinarny show, który ma wyłonić najlepszego kucharza-amatora, cieszy się popularnością na całym świecie. Konkurs realizowany był w ponad 30 krajach, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Australii, Niemczech i Francji. Gospodarzem amerykańskiej wersji był Gordon Ramsay, szkocki szef kuchni znany m.in. z programu "Hell's Kitchen" ("Piekielna Kuchnia").
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz